Какви са възможностите за бизнеса в ситуацията на обявеното извънредно положение в България?

PTR&P създаде настоящата статия със съвети към бизнесите, които са засегнати от COVID-19 пандемията и извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г. в Република България.

  1. Преценете дали действително е необходимо да преустановите своята дейност.

Важно е добре да прецените дали въведените мерки във връзка с извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г. в Република България действително се прилагат спрямо Вашият бизнес. Следва да се има предвид и обстоятелството, че начинът, по който бяха приети мерките, повдига много въпроси относно валидността на последните, поради това че бяха първоначално приети със заповед на министър. Като алтернатива, ако подобни мерки действително следва да се прилагат спрямо Вашия бизнес, може да потърсите начин за преминаване към онлайн бизнес модел.

  • Започнете анализ на договорните си отношения със своите партньори.

Независимо дали сте в качество на доставчик или клиент по определен договор, добре е да прегледате клаузите относно форсмажор, стопанска непоносимост, отговорност при неизпълнение, условията за прекратяване и приложимото право към съответния договор. По този начин бихте могли да се подготвите за евентуални претенции от насрещната страна или да изградите стратегия относно минимизирането на риска от понасяне на какъвто и да вид отговорност при евентуален спор.

В подобни случаи, ние винаги съветваме за прозрачност и преговори за постигането на решение, което удовлетворява и двете страни, но в случай, че такова решение е невъзможно, бизнесите следва да подготвят своята правна защита и стратегия при първа възможност, тъй като дори не добре обмислена първоначална комуникация може да доведе до по-нататъшни проблеми при съдебен спор.

На следващо място е добре да анализирате кои доставки са съществени за функционирането на Вашия бизнес и кои не. След като сте отделили несъществените доставки, следващата стъпка е да изберете правилния начин да прекратите отношенията си с тези доставчици съгласно съответните договорености, с цел минимизирането на оперативните разходи.

Добре е да изградите стратегия за запазване на съществените доставки, доколкото това е възможно по договорен път.

  • Преразгледайте разходите си за трудови възнаграждения и приемете съответни мерки.

Към момента на публикуване на настоящата статия на сайта на Народното събрание на Република България е качен законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157379/

Проектът включва следните предложения относно Кодекса на труда:

  1. Предлага се Нов чл. 120б КТ – предвижда възможност едностранно да наложи на служителя работа от разстояние (home office), сега е необходимо съгласието на служителя, като ще става със заповед на работодателя, с която се определят Въпросите, свързани с работно, техническо и друг вид оборудване на работното място, задължения и разходи по поддръжката му, други условия за доставка, подмяна и поддържане на оборудването, както и клаузи с оглед придобиването на отделни елементи от оборудването от работника или служителя, който извършва работа от разстояние, се уговарят в индивидуалния трудов договор.
  2. Предлага се Нов 120в, ал. 1 КТ – предвижда се възможност  при обявено извънредно положение със заповед работодателят да преустанови работата в цялото/част от предприятието/ отделни служители за целия или част от периода на извънредното положение, но тук се предвижда и нов чл. 267а КТ, с който се определя, че за времето на преустановяване на работа по чл. 120 в, ал. 1 КТ (новата) служителят има право на  брутното си трудово възнаграждение.
  3. Предлага се Нова чл. 2 на чл. 138а КТ – при извънредно положение работодателят да има право едностранно да установи непълно работно време в цялото/ в звено от предприятието за целия период на извънредното положение или за част от него. Ако се приеме в този вид няма необходимост от съгласие на представителите на служителите, тъй като се въвежда ново основание за непълно работно време -извънредното положение и съответно не би важал и 10-дневния срок, защото той е изрично за хипотезата на основанието по чл. 138а, чл. 1 КТ. Предвижда се да продължат да се прилагат останалите изисквания за Продължителността на работното време  –  не може да бъде по-малка от половината от законоустановената за периода на изчисляване на работното време и с оглед създаване на възможност за преминаване от пълно на непълно работно време или обратно работодателят взема под внимание молбите на работниците и служителите по ал.4, която би станала ал. 5.
  4. Предлага се Нов чл. 173а КТ: Когато поради обявено извънредно положение е преустановена (със заповед на работодателя или на държавен орган) работата на предприятие/част от него/ определени служители, да може едностранно със заповед работодателят да предостави платения годишен отпуск на служителя (а ако той е изразходван – неплатен). Предвижда се задължение на работодателя за предоставя ползване на платен годишен отпуск или на неплатен при обявено извънредно положение, ако е поискан от посочените в проекта за чл. 173а, чл. 2 КТ лица – бременни, в лечение ин-витро; майки/ самотни бащи/осиновител на деца до 12-год възраст или дете с увреждане, без значение неговата възраст; служител, ненавършил 18 г.; служител с  трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто; служител с право на закрила по чл. 333, ал. 1, т. 2 КТ;
  5. Предлага се нов чл. 218а КТ, който предвижда, че за времето на преустановяване на работа на предприятието/част от него със заповед на държавен орган поради обявеното извънредно положение, служителят има право на обезщетение в размер на 50% от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 % от минималната работна заплата. Обезщетението се плаща от работодателя, при когото работи служителя. – така написана разпоредбата не е много ясна, с оглед и издадените до момента актове, но въпреки това би могла да се използва от работодатели, чиито търговски обекти попадат под задължителните общи мерки за преустановяване на дейността.

Доколкото тези промени все още не са приети и към настоящия момент няма яснота кога последните ще бъдат обнародвани и ще влязат в сила, за работодателите остава единствено възможността да:

                а) Въведе намалено работно време съгласно възможностите на действащия КТ.

                б) Започне съкращения на персонала

Въвеждане на непълно работно време от работодателя поради намаляване на обема на работа (чл. 138а КТ) се въвежда едностранно от работодателя със заповед, която се свежда до знанието на служителите. Следва да бъдат изпълнени следните задължителни предпоставки:

  1. Следва да е налице съгласие на представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ. Представителите на работниците и служителите следва да бъдат избрани от общото събрание на работниците и служителите (поне 2/3 от състава следва да гласува в подобно събрание). Съществува становище на Инспекция по труда, съгласно което всяко предприятие следва да има общо събрание на работниците и служителите, независимо от числения състав. Ако не са налице представители на работниците и служителите във Вашето предприятие – добре е възможно най-скоро да се свика общо събрание на работниците и служителите и да се изберат такива.
  2. Работодателят следва да вземе под внимание молбите на работниците и служителите за преминаване от работа на пълно работно време на непълно работно време, независимо дали молбите са за същото или за друго работно място, когато съществува такава възможност в предприятието;  – когато има възможност за това,  т.е. работата го позволява, както и молбите на работниците и служителите за преминаване от работа на непълно работно време на работа на пълно работно време или за увеличаване продължителността на непълното работно време, ако възникне такава възможност;   – когато има възможност за това,  т.е. работата го позволява;
  3. Следва да се предостави своевременно на подходящо място в предприятието писмена информация на работниците и служителите за свободните работни места и длъжности при пълно и непълно работно време, за да се улесни преминаването от работа на пълно работно време на работа на непълно работно време или обратно; тази информация се предоставя и на представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ;  има се предвид  свободните длъжности (не работни места)
  4. Следва да се приемат мерки за улесняване на достъпа до работа на непълно работно време на всички нива в предприятието, включително за длъжностите, изискващи квалификация, и за ръководните длъжности, и при възможност за улесняване достъпа на работниците и служителите, които работят на непълно работно време, до професионално обучение с цел да се увеличат възможностите за израстване в кариерата и професионалната мобилност
  5. Следва да се издаде заповед за въвеждане на непълно работно време.  В заповедта може да се въведе непълно работно време за цялото дружество (т.нар. „предприятие“ по см. на КТ) или само конкретен/и отдел/и. Съгласно Наредбата за работно време, отпуските и почивките Установяване на непълно работно време по чл. 138а, ал. 1 КТ се извършва с писмена заповед на работодателя за всеки отделен случай (има се предвид причината за въвеждане на непълно работно време) не по-късно от 10 работни дни преди датата на преминаването към непълно работно време. В заповедта изрично се посочват срокът и работните места, за които се въвежда непълно работно време, продължителността на работното време и данни за проведеното съгласуване с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ.

Съкращаването на служители никога не е лесно и поради това следва да е последна опция за работодателите. Въпреки това, за подобни трудни решения може да се наложи да бъдат взети за да бъде спасен Вашия бизнес от ситуация на несъстоятелност.

Съкращаването на човешките ресурси може да започне от служителите и работниците, които са в изпитателен срок, тъй като договорите на последните могат да се прекратят без предизвестие и без необходимост от основание или обезщетение.

Важно е да се вземе предвид срока за предизвестие по трудовите договори на работниците и служителите, които не са в изпитателен срок. От това ще зависи размера на обезщетенията при неспазване на предизвестието от работодателя. Важно е да се вземе предвид обстоятелството дали при съкращаване на определен щат няма да бъде налице функционално изпълнение на длъжността на съкратения служител от друг. В този случай се създава риск от евентуален иск за незаконно уволнение поради неизвършен подбор от страна на работодателя.

Адвокатите на PTR&P са на разположение за да отговорят на Вашите въпроси и да съдействат на Вашия бизнес да преодолее извънредното положение. Ние вече сме въвели мерки за работа от разстояние, както и за намалено присъствие и дезинфекция в нашия офис в Hill Tower на бул. Джеймс Баучер в гр. София. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *